Saturday, November 14, 2009

BENGKEL PENULISAN BUKU (BEKELIS '09) dan entri dari seorang senior

Bengkel Penulisan Buku

anjuran MTEN(Majlis Tarbiyah Nuqaba' IPG-KPI


julung-julung kalinya diadakan !

in sya Allah disampaikan oleh Kak Noor Suraya (Kak Su). Merupakan novelis dan merangkap Editor di Jemari Seni Publishing http://www.jemariseni.com/

Kak Su pernah mengikuti kursus di Dewan Bahasa & Pustaka dalam bidang penulisan.

Tarikh bengkel i.Allah pada 15 November ini(Ahad)

mulai 2.00 -6.30 petang

di
Bilik Kuliah PISMK, IPG-KPI,Bangi..


***

Jom pakat-pakat gi classmate semua, bengkel ni adalah antara program terakhir kita di sini (saya kira).. Tidaklah menghadiri bengkel ni bererti kita ingin menjadi bestseller story book or another type of book. Sedikit penjelasan, bengkel ini diadakan berikutan pelawaan kaksu jika mahu mendapatkan pengetahuan tentang dunia menulis buku ni semasa Karnival Raudhah yg lalu.. dan kaksu memberitahu kami dia boleh memberi bengkel, bahkan dengan percuma sahaja, tawaran kaksu. (Bayaran pendaftaran RM3 tu hanya cas sampingan dari pihak pengurusan bengkel sahaja). Jika di luar, boleh capai puluh-puluh ringgit tau! (biase benda murah ni;ramai org suka)

Sepanjang saya berada 5 tahun lebih di maktab ni, pertama kali sy rasa bengkel penulisan sperti ini diadakan, if i'm not mistaken. Rugi besar jika tak hadirinya, rasa-rasa.

Ingin sy sampaikan kepada sahabat2 yg bakal meninggalkan maktab ni, sama2 kita gunakan bakat yang kita ada untuk Islam. Jangan disimpan-simpan. Yang pandai bab teknologi tu (agak-agak korang sape, ha.. dia lah! To akak. ampun,jangan marah; nati sy ketuk bahu akak . Memang nak ketuk ni, smile. yang pandai berceramah; cuba sampaikan, yang pandai melakar potret; ukirkan garisan-garisan yang membawa lembut jari jemarimu membawa ciptaan yang indah (ha, macam tau je sape tu), yang berbakat dalam segala macam bakat la (tolong2, bakat ape lagi aku nak nulih kat sini ni?), yang suara sedap, yang pandai khat, yang pandai menarik orang untuk berkomunikasi. Segala bakat yang Allah bagi , cuba kita gunakan dengan posisi dan potensi yang boleh kita gunakan. In sya Allah

Wah! Akan kembali gemilang Islam jika semua orang menyalurkan keistimewaan dan bakat dirinya untuk Islam. Gunakan untuk Islam. Kerana Allah.

WALLAHUA'LAM

p/s : Kepada semua yg membaca, sy hanya menempel entri di sini. Khuatir sy tersilap kata dlm entri ni (krana ni bukan blog sy, tapi blog kelas!). Kepada classmate, jika ada salah di mana2, betulkan dan sila lah edit entri ni.. Jenuh nanti orang yang nguruskan blog tu sorang-sorang.. Dan kalau ada yg tertanya-tanya sy ni sape; yg duduk antara kak ana dan kak shazana.

Adik-adik, gantikan dhomir 'sy' itu dengan 'AKAK' jika adik-adik adalah berumur 22 dan ke bawah. Jika umur 23 dan ke atas (muda lagi tau), bace je lah ngan ape2 pun. Panggilan manja pun boleh (utk girl aje). Hehe.

<this is a new entry interrupt just for a moment, pengurus blog Great Murabbi, boleh kan =).


No comments:

Post a Comment